Blåbjerg Kaniner var landets første, der fik tilladelse til at få slagtet kaniner til salg.
Nørre Nebel: Gitte Høj Arnum sad sammen med en flok venner. De talte om løst og fast og nicheproduktioner i landbruget - blandt andet også om at avle slagte-kaniner.
- Fire dage efter købte jeg de første kaniner, for jeg synes, det kunne være sjovt at prøve at lave kaniner til restauranter - se om det kunne bære frugt, siger hun.
Det var i maj 2016, og i dag har Gitte Høj Arnum 42 avlskaniner, heraf fem hanner.
- Hannerne skiftes ud en gang imellem for at undgå indavl. Jeg har et register over, hvem der er far til hvem, fortæller hun.
-
Blåbjerg Kaniner, Hennebjergvej 17, Nørre Nebel, drives af Gitte Høj Arnum og ejes af hende og hendes mand, Thomas Høj Arnum.Blåbjerg Kaniner blev etableret i maj 2016. Firmaet avler og opdrætter slagtekaniner hovedsageligt til restauranter og hoteller, men også til private.
Der er omkring 400 kaniner, heraf 42 avlskaniner - målet er at nå 1000-1200 slagtekaniner om året. Kaninerne slagtes på et slagteri i Kolding.
Gitte Høj Arnum er 33 år, født og opvokset i Esbjerg, uddannet faglært landmand på Riber Kærgaard Landbrugsskole.
Parret har tre børn Martin på seks år, Maj på fire år og Mads, der er knap to år.
Fire kuld om året
Boksene har halm på gulvet og er rummelige og udstyret med en "hule", hvor kaninerne kan gemme sig.
- Dyrevelfærden er i højsæde, vi har selv lavet et koncept i erfa-gruppen for, hvordan de skal have det - de skal leve som kaniner og have plads nok til at løbe på, selv om de ikke kommer ud, siger Gitte Høj Arnum.
Derfor sætter hun også grænsen ved fire kuld pr. moderkanin om året.
- Da der blev avlet slagtekaniner i Danmark i 1940'erne og -50'erne, avlede de ti kuld på et år, fortæller hun.
Landets første
Blåbjerg Kaniner er ifølge Gitte Høj Arnum den første kaninavler i Danmark, der fik tilladelse til at slagte kaniner til salg.
De første dyr blev slagtet omkring august sidste år på slagteriet i Kolding, og hun mindes, hvordan både embedsdyrlægen, dyrlægen fra de Danske forenede Slagtehuse og dyrlægen fra slagtehuset i Kolding var til stede.
- De skulle finde den bedste måde at aflive dem på. Det endte med at blive den måde, man tidligere brugte med et slag i baghovedet, fortæller hun.
Kanin-ungerne bliver vænnet fra moren, når de er otte uger og sendt til slagtning, når de er mellem fem og otte måneder.
Tam kanin
Ib, Knud, Klip, Otto, Arne står der på boksene med avlshannerne. Men det er også de eneste kaniner, der har navn - lige bortset fra Basse.
- Han har været tam, lige siden han blev født. Han kommer springende hen til og op ad mig eller lægger sig ned og vil snakkes med, når jeg kommer ind i boksen - ham nænner jeg ikke at slagte, siger Gitte Høj Arnum og tilføjer, at hun ikke har turdet at give hunnerne navne for ikke at få et personligt forhold til dem.
Vejer godt to kilo
Hun lægger da heller ikke skjul på, at det er sjovere at passe kaninerne end at læsse dem i transportkassen i bilen, køre dem til slagtning - og aflevere dem til slagteren en efter en.
- Den dag kan jeg ikke lide. Men det er en del af processen at få dansk kaninkød på og det er noget, der skal udføres stille og roligt - og overstås, siger hun og lyser op i et smil, da hun tilføjer:
- Det er sjovere at hente dem bagefter.
Fredag hentede hun 50 nyslagtede, cirka 2,3 kilo store, vakuumpakkede og frosne kaniner - af egen avl.
- I dag importerer vi 100.000 kilo kaninkød fra udlandet, det svarer til 50.000 kaniner. Dem kunne vil da godt lave i Danmark, siger hun og understreger, at kaninavl er en nicheproduktion.
Til restauranter
De fleste af de slagtede kaniner er solgt på forhånd. Gitte Høj Arnum har nemlig aftaler med to restauranter på Fanø, et hotel ved Esbjerg og har lige fået en aftale med et Hotel i Ringkøbing - og hun kører selv ud med dem.
Hun står i det hele taget for alt - avl af kaniner, slagtning, transport samt salg og marketing.
- Mælkeproducenterne har Arla og svineavlerne Danish Crown, men jeg skal gøre alt selv. Det kan godt være lidt udfordrende en gang imellem, men det tager jeg også med, siger Gitte Høj Arnum og smiler.