I Oksbøl kan man hele sommeren på Ål Præstesø opleve et kunstprojekt med symbolik og historiefortælling i sit udtryk
Oksbøl: Kate Skjerning er aktuel med et levende kunstprojekt for alle, der har lyst til at opleve det. Det foregår nemlig i det fri i form af en hæklet og knyttet lysinstallation på lampestel, der er opsat i Ål Præstesø ved Oksbøl. Det er ikke langt fra, hvor den største flygtningelejr i Danmark efter 2. Verdenskrig var placeret, hvor der i flere år boede i tusindvis af tyskere.
Kate Skjerning er multikunster, uddannet fra Designskolen i Kolding, og lader sig ofte inspirere af naturen. Ikke nødvendigvis i gængs forstand med at afbillede noget fra naturen på for eksempel et lærred med en pensel.
Kate Skjerning afprøver naturen i mere eller mindre abstrakte konstellationer med symbolik og historiefortælling til følge. Det ses, både når hun hænger i hundredvis af appelsiner på en blodbøg midt i Varde by eller pryder toppen af en tysk bunker, nu museet Tirpitz i Blåvand, med mælkebøtter stickers i en plexiglaskuppel, der opbløder og giver den ellers hårde betonfacade i klitterne et romantisk udtryk.

- - Det er sundt at standse op og kigge på historiens skyggesider, i stedet for at gentage dem.
-
- Lysinstallationen kan opleves fra den 19. juli frem til og med den 28. september.
- Man kan vandre fra Oksbøl gennem skoven og ned til Ål Præstesø, eller parkere cirka 100 meter fra søen på Præstegårdsvejens parkeringsplads.
- Kunstprojektet er støttet af følgende lokale fonde: Aal Fonden, Varde Kunstudvalg, Grethe og Sigurd Pedersens Fond og Lida og Oskar Nielsen Fond.
www.kateskjerning.dk
Historiefortælling i kunst
Kate Skjernings fantasi forekommer grænseløs ud i kunstens verden, intet er tilfældigt men velovervejet og eftertænksom kunstpoesi, hvor der er researchet i historien.
- I flygtningelejrens teater klarede flygtningene ressourcemanglen ved blandt andet at lave kostumer ud af papir, strå og sækkelærred. Mit hæklede og delvist knyttede værk på søen ved Oksbøl kan ses som en hyldest til folks trang til at skabe kulturelle oplevelser omkring sig - selv under meget svære omstændigheder, siger Kate Skjerning.
Symbolik og poesi
Symbolikken i Kate Skjernings lysinstallation, der tænder lys i mørket på søen i en flok af nøgne, skeletlignende lampeskærme - er måske også skabt med den bagtanke at mindes dem, der ikke er her mere, da lysene om aftenen fremhæver områdets nu så fredelige, landlige karakter med beliggenhed tæt på flygtningekirkegården?
Kirkegåden taler jo også sit eget sørgmodige sprog, siger Kate Skjerning og tilføjer:
- Det er sundt at standse op og kigge på historiens skyggesider, i stedet for at gentage dem. Lyset symboliserer også kærlighed, respekt for dem der overlevede og dem, der faldt, siger Kate Skjerning og tilføjer:
- Det smukkeste tidspunkt at opleve installationen på vil være ved skumringstide, hvor de mange solcellelamper langsomt tændes ude i vandet. Min mand Niels har hjulpet mig med at finde en måde hvorpå lampestellene kan stå fast ude på søen. Han er rigtig god at sparre med især omkring de praktiske elementer i mine kunstprojekter.
- Jeg håber, mange vil kigge forbi denne skønne perle, som søen er ved Oksbøl, og nyde mit kunstprojekt, men også nyde roen igen når det tages ned igen til september, slutter Kate Skjerning med et glimt i øjet.